Olej z pestek malin

W kosmetyczce dowolnej pani na globie odnajdzie się krem do twarzy o różnorodnych właściwościach, niektóre stosują kosmetyk przeciwzmarszczkowy, drugie z kolei antiaging. Rodzajów jest multum. Ale czy słyszałaś o oleju z pestek malin. Wykazuje on bowiem liczne cechy nie tylko zdrowotne, jednak także pielęgnacyjne. Dzięki aktywnym czynnikom skutecznie wspomaga ochronę przeciwzmarszczkową. A co więcej, wyróżnia się też doskonałą lekkością, poprzez co nie zamyka porów twarzy. Wprawdzie niezwykle ważne, aby nie mieszać go z ekstraktem malinowym, gdyż ten stosowany jest do aromaterapii. Olej z pestek malin obok wielkich korzyści, które potrafi spowodować własnej cerze, dostarcza także ochronę przed słońcem. A rozumiemy jakże kluczowy jest tenże aspekt, bo uniemożliwia powstania raka cery, ale także zapobiega jej starzeniu się. Natomiast pamiętajmy, że ta pomoc nie jest wystarczająca, aby nie zezwolić skórze na zniszczenia, dlatego warto wykorzystywać pomocnicze ubezpieczenia.

Olej i jego działanie przeciwsłoneczne

Występują różnorodne promieniowania UV, jakie zajmują UVB, UVC, UVA. Którekolwiek z nich działa na różnych warunkach. Jeżeli idzie o zagrożenie raka skóry, różni się ono w zależności właśnie od rodzaju promieniowania. Zupełnie niegroźne jest UVC, niestety UVA może wejść dokładnie w cerę oraz doprowadzić do wczesnego starzenia się skóry, a również sporego zagrożenia raka skóry. UVB jednak umieszcza się między powyższymi dwoma, nie jest aż tak niebezpieczne, co nie oznacza, że nie należy na nie uważać, ponieważ jest odrobinę związane z wspomnianą chorobą. I tak, wracając do oleju z pestek malin i jego działalności przeciwsłonecznej. Badania pokazują, że niszczy on promienie słoneczne UVB i UVC, aczkolwiek jedynie w sposób zmniejszony chroni przed tymi najgroźniejszymi dla naszej skóry, czyli promieniami UVA. Poza tym, olejek ten świadczy morze zalet rekonwalescencyjnych takich jak:

  • łagodzi stany zapalne skóry (egzema, trądzik różowaty, łuszczyca),
  • wspiera prawidłową regenerację, a także rozwój komórek skóry,
  • zasila odpowiednie nawilżenie cery,
  • nie zamyka porów,
  • stymuluję pracę kolagenu, opóźnia bieg starzenia się skóry,
  • pomniejsza wypryski trądzikowe i stabilizuje naturalne oleje skóry,
  • poleca zdrowie jamy ustnej.

Jak więc widzimy, olejek ten jest w stanie pomóc naszej cerze wyglądać świeżo oraz zdrowo. Ma on mnóstwo wspaniałych elementów. Przede wszystkim jest doskonałym źródłem witaminy A także E, ma duży poziom fitosteroli, przeciwutleniacze i konieczne kwasy tłuszczowe zwalczające stres oksydacyjny jak także hamuje stany zapalne. Lista zalet rozciąga się i rozszerza więc ten produkt jest wart sprawdzenia.

Zalety użytkowania oleju z nasion malin

I to właśnie dzięki tym licznym zaletom, olejek ten jest niejednokrotnie składnikiem kosmetyków do twarzy, szamponów, pomadek oraz balsamów. Jego zastosowanie obejmuje:

  • antiaging,
  • trądzik,
  • sucha cera,
  • zapalenia skóry,
  • zapalenia dziąseł,
  • ochrona przed słońcem.

Podsumowując zatem, cechy stosowania oleju z pestek malin na zmarszczki zaczynają się od zmniejszenia stanu zapalnego po zwolnienie starzenia się skóry. Jednak bardzo znaczące, by nie używać go jako pojedynczą obronę przeciw słoneczną. Dodatkowo musimy pamiętać, iż jak wszelki artykuł może wzbudzić objawy alergiczne, takie jak zaczerwienienie, obrzęk, swędzenia lub wysypka, bowiem jeśli jesteśmy uczulenie na maliny, na olej z ich pestek również możemy być czuli. W celu upewnienia się, najpierw powinniśmy nałożyć na próbny kawałek skóry i obserwować, zanim użyjemy na większą partię ciała.

Tekst został wydany przez właściciela strony internetowej olej z malin przeciw starzeniu.